Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ROM flashelés GYIK

 

(K: kérdés; V: válasz)

 

K: Mi az a ROM?

 

V: A ROM tartalmazza az operációs rendszert, és néha plusz programokat is, melyeket feltelepíthetsz a pda-ra. A legtöbb ROM mezei emberektől(fórumozóktól) származik, ők képesek szinte bármilyen kombinációt előállítani (programok, registy beállítások stb). Természetesen jól értik a dolgukat. Az úgynevezett "Ship" ROM-okat a gyártó, vagy szolgáltató (telefon szolgáltató) állítja elő, mely tartalmaza az operációs rendszert, a különféle beépített rádióhoz szükséges drivereket, valamint a bootloadert.

 

Fontos megjegyezned: Csak és kizárólag olyan ROM-ot tölthetsz fel a telefonodba, amelyik pontosan ahhoz a típushoz készült.

 

K: Mi az a bootloader?

 

V: A bootloader információkat tartalmaz a készülékedről. Nagyon hasonlít a PC-ken már jól ismert BIOS-hoz. A hivatalos bootloader bizonyos biztonsági rendszerrel is bír melynek neve CID-Lock (Carried-ID), amely nem engedi, hogy ún. főzött ROM-okat töltögess a telefonodba. Csak és kizárólag hivatalos ROM-ot/frissítést engedélyez flashelni. Tehát, ha főzött ROM-ot szeretnél feltölteni a PDA-dba, először is ezt a bizonyos CID-Lock-ot kell megszűntetned (CID-Unlocking), vagy megkerülnöd (Hard-SPL)(később bővebben).

 

Fontos megjegyezned: Ha egyszer úgy döntesz, hogy "CID-Unlock-olod" a PDA-dat, tudd, hogy ez azonnali garanciavesztéssel jár.

 

K: Mi az a Radio ROM?

 

V: The Radio ROM a PDA-d kommunikációs eszközeinek a drivereit tartalmazza(WiFi, BlueTooth, GSM, stb). Néhány ROM-nak egy, vagy több különböző Radio ROM-ra is szüksége van a tökéletes működéshez. A főzőmesterek az általuk legjobbnak vélt Radio ROM-ot szokták javasolni. A Radio ROM-ot az OPrendszertől függetlenül is fel lehet flashelni. Ahol ellenőrizni tudod, hogy neked milyen verziójú Radio-d van: Bökj a Start > Settings > System > Device Information-ra, vagy Soft Reset illetve bekapcsolás alkalmával láthatod ezeket az információkat a kijelzőn bootoláskor. 3 pirosbetűs sor közül az "R:"-rel kezdődő a Radio-d verziószáma. Letöltheted a legújabb Radio verziókat az xda-developers ingyenes FTP szerveréről: Uploads/Kaiser/Radio helyről. Cím: ftp.xda-developers.com Felhasználó: xda Jelszó: xda Installáláshoz töltsd le, bontsd ki egy mappába, és futtasd. Majd kövesdd az instrukciókat. A Radio ROM feltöltése semmiféle adatveszteséggel nem jár.

 

Fontos megjegyezned: Mielőtt bármilyen ROM-ot is feltöltenél a telefonodba, érdeklődj fórumokon!

 

K: Mit jelent a CID(-unlock)?

 

V: A legtöbb szolgáltató hozzáadta ezt a bizonyos Carrier ID-jét a készülékhez. Ez a CID azért lett létrehozva, hogy ne lehessen akármilyen ROM-ot feltölteni a PDA-bam csak és kizárólag a szolgáltató által kiadottat. Ha megpróbálsz flashelni más ROM-ot (nem szolgáltatótól származót), mely varázslóval segíti a flashelést (Tovább-Tovább-Flashelés), biztos lehetsz benne, hogy el fogja rontani a PDA-dat! (sokakkal megtörtént már, egyes esetekben súlyos tízezer forintos károk keletkeztek)

 

Nagyon fontos: Ahhoz, hogy főzött ROM-ot tölthess a PDA-dba, CID-Unlock-olni kell előtte a készüléket.

 

K: Mit jelent a SIM-Unlock?

 

V: Sok szolgáltató le akarja kötni ügyfeleit. Ezért zárolják a telefont más szolgáltatók felé. Ezt nevezzük SIM-Lock-nak. Ha szeretnéd a PDA-dat más szolgáltatóval (is) használni, ahhoz SIM-Unlock-olni kell a PDA-dat. Ezt azzal lehet elérni, ha kapcsolatba lépsz a szolgáltatóddal, és kérvényezed a függetlenítést. Olykor ez a procedúra ingyenes, máskor fizetned kell érte. Ilyen fizetős szolgáltatást nyújt a www.imei-check.com oldal. Használhatsz szabad felhasználású SIM-Unlocker programokat, amennyiben léteznek. Jelenleg a HTC Tytn II.-höz nem létezik ilyen alkalmazás.

 


K: Tönkre tudom tenni (téglásítani) a PDA-mat azzal hogy ROM-ot töltök fel rá?

 

V: IGEN! Viszont, ha pontról-pontra követed a főzőmester által leírt flash-elési lépéseket, akkor elég valószínűtlen hogy téglásítod a kedvencedet.

 

Fontos megjegyezned: Az ördög nem alszik, és mivel rengeteg apró dolgon el lehet csúszni, érdemes előtte mélyre ható vizsgálatot végezned (olvasni, olvasni, olvasni) főleg fórumokban, ahol mások tapasztalataiból is tanulhatsz.

 


K: A flashelésnek van hatása a garanciára nézve?

 

V: Igen, de ameddig a készülékedet újra lehet flashelni (nem tetted tönkre teljesen), addig fórumokban segíteni fognak visszaállítani az eredeti ROM-ot. Ilyenkor a garancia "érintetlen".

 


K: Mi van akkor, ha gyarapodnak a problémák az általam flash-elt ROM-mal?

 

V: Először is informálnod kellene annak a bizonyos ROM-nak a főzőmesterét a problémáról a fórumban (ahonnan letöltötted azt a bizonyos ROM-ot), amennyiben még másvalaki nem tette meg. Ilyenkor elkezdenek dolgozni a problémán, és valószínűleg elérhetővé válik a javítás a ROM-hoz. Előfordulhat, hogy megakadnak a javítás keresése közben. Próbálhatsz másik ROM-ot is.

 


K: Melyik a leg/jobb/gyorsabb/szebb... ROM?

 

V: Ezt a kérdést már sokan feltették, de senki se tudta jól megválaszolni. Valószínüleg mert nem is létezik ilyen ROM. Naponta jönnek ki új ROM-ok, különböző főzőmesterektől, különböző elvárású embereknek. Ha meg akarod tudni, hogy számodra melyik ROM lenne a legmegfelelőbb, akkor a ROM fórumában olvasd el a leírását, mely az alkalmazások listáját, registry módosításokat, bugfixeket, screenshotokat is tartalmazhat. Ezután már csak el kell döntened, hogy Neked melyik a legmegfelelőbb.

 


K: Nekem AT&T Tilt-em van. Miután feltöltöttem egy főzött ROM-ot, a Hardveres billentyűzetem nem jól működik.

 

V: Az AT&T Tilt készülékeknek más a billentyűzet kiosztása. Hogy ezt kijavíthasd, töltsd le a "tilt keyboard fix.cab"-ot. Megtalálhatod az xda-developers fórumban: Duttys Kaiser CAB Collection helyen.

 


K: Olyan kérdésem van, ami nincs leírva ebben a GYIK-ban. Mit csináljak?

 

V: Először is, próbálj keresni a fórumban, vagy a wiki-n (http://forum.xda-developers.com, http://wiki.xda-developers.com). Talán már meg is válaszolták a kérdésedet. Ha nem találsz választ, nyiss új topikot, és fogalmazd meg a problémádat minél konkrétabban. Mivel az xda-developers egy rendes társaság, biztos lehetsz benne, hogy megpróbálnak segíteni rajtad, amint lehet.

 

Fontos megjegyezned: A ROM cseréje garanciavesztéssel is járhat, ha elrontod vele a géped! Sem a "főzőmester", sem a fórum üzemeltetője, se ezen blog írója NEM vállal felelősséget az itt leírottakért. Ha ROM-ot akarsz frissíteni, az csak és kizárólag rajtad múlik, és ha valamit elrontasz, csak magadat okolhatod (valamit rosszul csináltál, nem jártál utána eleget). Segítséget kérhetsz, fognak is segíteni.

 

 

 

Bevezetés a ROM flash-elésbe

 

 

Ezek a lépések teszik lehetővé, hogy úgynevezett "főzött" (nem hivatalos) ROM-ot tölthess a PDA-dba, életedben először.

Jól figyelj!

 

Mivel a fordításom nem mindig szószerinti, az eredeti angol szöveget is meghagyom, későbbi, esetleges javítás céljából.

 

1. CID-Unlock-old a PDA-dat, kövesd az instrukciókat figyelmesen! Fórum topik:

pof's HTC Kaiser Hard-SPL v1 - CID Unlock & Flash any ROM to your device (4 free)

Csak egyszer kell végrehajtani PDA-nként!

Akár erről szóló videókat is nézhetsz:

 

1: CID-unlock your device by following the instructions at pof's HTC Kaiser Hard-SPL v1 - CID Unlock & Flash any ROM to your device (4 free)-thread This needs to be done just once per device. Additionally you may check persianowns Kaiser HardSPL Walkthrough Video. If you are running in a white screen running HardSPL, please read this thread.

 

 

Ha nem vagy jó angolból, akkor itt egy magyar leirás a CID-Unlock elvégzésére.

 

Hard-SPL (CID-Unlock) telepítés (ezt csak egyszer kell megcsinálni, hogy a lentiek működjenek!!!):

1. Töltsd le a Hard-SPL-t (Ha be van csomagolva, akkor pl 7-zip progival csomagold is ki, fenti link)
2. Dugd össze  a PDA-t a PC-vel, az Acitve Sync lássa a PDA-t. (Zöld ikon)
3. Inditsd el a Rom Update Utiliy-t a Hard-SPL mappából
4. A PDA három szinűre vált és egy feliratot fogsz látni rajta hogy húzd ki és dugd vissza (REPLUG) az usb kábelt. CSINÁLD!
5. A pda szürkére vált, pár másodperc múlva újraindul. Hard-SPL telepítve.

 

 Megjegyzés: a leirás xp-n lett tesztelve!

 

 

2: Az xda-developers fórumaiban keress olyan ROM-ot ami megtetszett, töltsd le, és ha szükséges tömörítsd ki egy mappába.

 

2: Search this forum for the ROM, you like to flash. Then download and, if needed, extract it.

 

3. Ellenőrizd, hogy a Radio ROM megfelelő-e a PDA-dhoz. Ha nincs róla információ, akkor ne is törődj vele, valószínűleg működni fog. Később természetesen tudsz újabb Radio ROM-okat feltölteni a PDA-dba, ha esetleg baj lenne vele. Szedd ki a MicroSD és SIM kártyákat mielőtt flashelnél!

 

3. Check, if your Radio-ROM matches the new ROM. If you don't find any information in the ROM's thread don't mind. You can update your Radio ROM later if you gain any problems.

 

4. Bizonyosodj meg afelől, hogy az akkumulátorod legalább 50%-os töltöttségen van, de inkább menj biztosra, és legyen 100%-on.

 

4. Make sure, your devices battery status is NOT LESS than 50%.

 

5. Csatlakoztasd a PDA-dat a számítógépedhez, és várd meg amíg az ActiveSync/Windows Mobile Device Center fel nem ismeri (zöld ikon).

 

5. Connect your device to your computer and wait until activesync/Windows Mobile Device Center recognizes it.

 

6. Elérkezett az utolsó lehetőséged arra, hogy lementsd a fontos filejaidat. A következő lépéssel minden adatod el fog veszni! (Ha meg akarod menteni az SMS/Email/Contacts -jaidat, használd az ingyenes PIM Backup programot.)

 

6. Last chance to synchronize and/or backup files. All files and databases will be deleted after performing the next step! (Optional: If you want to save your text messages and/or eMails, use a tool like DotFred's PIM Backup.)

 

7. Futtasd az .exe file-t amit letöltöttél (ez lesz a ROM flashelő varázsló).

 

7. Execute the .exe file you downloaded with the ROM.

 

8. Kövesd az instrukciókat, de még véletlenül se húzd ki az USB kábelt a PDA-ból ameddig a flashelés véget nem ér! (Használhatsz Laptopot is, az biztonságosabb)

 

8. Follow the instructions and DO NOT disconnect your device until flashing is finished.

 

9. Amennyiben a program jelezte, hogy készen van a flashelés, húzd ki a kábelt a PDA-ból. (Ha útközben elakadtál, vagy error-ba futottál, ne csinálj semmit, csak kérj segítséget a fórumon)

 

9. Disconnect your device from your computer.

 

10. Az ActiveSync/Windows Mobile Device Center partnerségét a PDA-ddal meg kell szüntetned, azért mert szegény azt hiszi, hogy az új ROM-mal rendelkező PDA nem ugyan az mint a régi (-_-). A partnerség törlése csak szétkapcsolt állapotban lehetséges. (Ha meg akarod változtatni a PDA-d megjelenő nevét, akkor bökj a Start > Settings > System > About > Device ID helyre. Változtasd meg a nevet, és Ok-ézd le.)

 

10. You need to delete the old activesync/Windows Mobile Device Center partnership, because it thinks, your device is not the same as before... and it is right ^^. Deleting an old partnership is only possible, if the device is not connected. (Optional) If you want to change the name of your device, do that now by clicking Start > Settings > System > About > Device ID. Enter the new name of your device and click on Ok.

 

11. Kapcsold össze a PDA-dat a gépeddel, hozz létre új partnerséget, és szinkronizálj. Használhatod a PIM Backup programot az SMS/Email/Contacts adatok visszatöltésére.

 

11. Connect your device to your computer, create a new partnership and synchronize. Then configure your device to your needs and if needed install additional software.

 

Gratulálok, sikeresen feltöltötted az új szoftveredet a PDA-dba!

 

Fontos megjegyezned: A ROM cseréje garanciavesztéssel is járhat, ha elrontod vele a géped! Sem a "főzőmester", sem a fórum üzemeltetője, se ezen blog írója NEM vállal felelősséget az itt leírottakért. Ha ROM-ot akarsz frissíteni, az csak és kizárólag rajtad múlik, és ha valamit elrontasz, csak magadat okolhatod (valamit rosszul csináltál, nem jártál utána eleget). Segítséget kérhetsz, fognak is segíteni.

 

 

 

MTTY - Hogyan hozzuk helyre az elrontott ROM Flashelést

 

 

Fontos megjegyezned: A ROM cseréje garanciavesztéssel is járhat, ha elrontod vele a géped! Sem a "főzőmester", sem a fórum üzemeltetője, se ezen blog írója NEM vállal felelősséget az itt leírottakért. Ha ROM-ot akarsz frissíteni, az csak és kizárólag rajtad múlik, és ha valamit elrontasz, csak magadat okolhatod (valamit rosszul csináltál, nem jártál utána eleget). Segítséget kérhetsz, fognak is segíteni.

 

Egy bizonyos MTTY nevű alkalmazással helyre tudod hozni (a legtöbb esetben) a készülékedet úgy, hogy törlöd a FAT tábláját, ha véletlenül elrontottad a flashelést.

 

Ha megáll a flashelés 85 % környékén, akkor örülni fogsz, hogy használhatod ezt a kis programot!

Ez az eljárás kisegíthet a bajból, jól figyelj:

1. (A PC-den) Le kell állítanod az ActiveSync nevű programot. Ezt a Task Managerből (Ctrl+Alt+Delete együttes lenyomása) teheted meg. Ezt a két alkalmazást kell leállítanod:
rapimgr.exe és wcescomm.exe


2. Csatlakoztasd a készülékedet az USB kábellel a géphez.

3. Futtasd a MTTY-et és válaszd a WCEUSBSH001 -t a 'PORT'-nál (ha nem mutat semmit, akkor nem állítottál le minden szinkronizálási folyamatot a gépeden)


4. Írd be: "set 14 0" idézőjelek nélkül, persze. Ez megmondja a bootloadernek, hogy bootolja be az Oprendszert reset után.


5. Írd be: "task 28" ez leformázza a készülékedet.


6. Írd be: "task 0" ezzel újraindítasz.


7. Húzd ki az USB kábelt a gépedből, és manuálisan Reset-eld, ha nem tette volna meg magától.Óvatos ROM flashelést kívánunk! :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Buy Viagra Keltatt

(Keltatt, 2019.09.24 01:36)

Effets Secondaires Viagra 100 Levitra Generique Belgique Pharmacie En Ligne Kamagra Vente Libre Allemagne [url=http://via100mg.com]buy viagra[/url] Acheter Viagra Authentique

Cout Levitra 10 Mg Orodispersible EllKani

(Ellamoush, 2019.09.16 18:34)

Online Propecia Forum Applicazione Levitra Buy Zithromax Online Without Prescription [url=http://bmamasstransit.com]canadian pharmacy cialis 20mg[/url] Priligy Verschreiben Lassen Order Doxycycline Online Uk

Does Augmentin Work Better Than Amoxicillin Keltatt

(Keltatt, 2019.03.04 20:06)

Equine Reaction To Amoxicillin Celexa No Prescription 10mg Cialis Farmaco Equivalente [url=http://sildenaf75mg.com]viagra online prescription[/url] Propecia Hacer

Amoxicillin Clavulanate Assium MatSlussY

(MatSlussY, 2018.10.05 21:07)

Magic Pharmacy Online Usa 67 [url=http://buyciali.com]cialis[/url] Tamoxifen Buy Usa Cephalexin If Allergic To Penicillin Descargar Kamagra Oral Jelly

SZINVESZTÉS

(HTCK, 2014.12.04 16:09)

A problémám az hogy 2db HTC Kaiser készülékem közül az egyik szépen jeleníti meg a dolgokat, a másikban olyan mint ha kevesebb szín lenne, a színátmenetek dúrvák stb .
Mi lehet a gond?
Képek a hibáról: https://www.fb.com/media/set/?set=a.1531524630394529.1073741825.1531524393727886

Hibás kijelző------
kais130 spl-3.56.hard cpld-8

R 1.65.17.56
G 25.83.40.02H
D 3.28.00.00

ROM version: 3.28.405.0 WWE
ROM date: 05/02/08
Radio version: 1.65.17.56
Protocol version: 25.83.40.02H

Windows Mobile 6.1 Professional
CE OS 5.2.19212 (BUILD 19212.1.0.3)
------
Jó kijelzős-------
kais130 spl-3.28.0000 cpld-8

R 1.65.17.56
G 25.83.40.02H
D 3.28.00.00

ROM version: 3.28.405.0 WWE
ROM date: 05/02/08
Radio version: 1.65.17.56
Protocol version: 25.83.40.02H

Windows Mobile 6.1 Professional
CE OS 5.2.19212 (BUILD 19212.1.0.3)
-------

7011

(Dávid, 2010.07.12 23:00)

Valaki tudna nekem küldeni egy SIM unlock progit leírással?Nagyon fontos lenne,és hálás lennék.TytnII használok, azaz a Kaisert.
dw.drums@freemail.hu

Re: 7011

(laszy, 2012.03.27 15:07)

hello neked szikerült ha igen írj léci laszy666@freemail.hu köszi

2400

(Dávid, 2011.04.12 22:48)

Na uraim,a nap kérdése.: vario 3-at használok,kaisert.Kapott cid unlockot,és függetlenítettem.Minden oké is..gyárilag t-mobile rom volt rajta,6.0 prof.Ha ráteszek egy 6.1-et,meggajdul..a radioval van valami baja,mert ha frissebb radiot rakok rá,akkor nincs hang-mikrofon,ha meg a romhoz tartozót akkor 10 másodperenként befagy a teló egy 2-3 mp-re,és kegyetlenül irritáló...Ez mitől lehet szerintetek??Nagyon hálás lennék,ha valaki tudna segíteni. dw.drums@freemail.hu

RE rom hiba

(adu84, 2010.12.13 19:58)

próbáld meg vissza tenni az eredeti romot és amikor fut az OS akkor csinálj rajta egy hard spl-t ha rádugod a telót a gépre a gép látja?

rom hiba

(joez32, 2010.12.12 14:14)

Helló!
Flashelés közben megált a gép, azóta nem kapcsol be. csak egy zöld led világít baloldalt.Nem reagál semmire.Mit lehet tenni? Aki tud kérem segítsen!

HTC Bootloader

(Soulmate, 2010.09.29 21:58)

Sziasztok!HTC Kaiser.....Bekapcsoláskor bootloader-be lép automatikusan!Semmire nem reagál(soft,hard reset).
Mi lenne ilyenkor a teendő?????előre is köszi!

palidkavid@postafiok.hu

(David-san, 2010.08.24 20:22)

Valaki tudna nekem küldeni egy SIM unlock progit leírással?Nagyon fontos lenne,és hálás lennék.TytnII használok, azaz a Kaisert.
köszi előre is
cím: palikdavid@postafiok.hu

Android ROM telepítése HTC Kaiser PDA-ra

(Sancho, 2010.08.01 09:57)

Érdekes lehet a HTC Kaiser tulajoknak:

http://blog.sancho.hu/2010/07/android-rom-telepitese-htc-kaiser.html

Budapest

(Gheszilard, 2010.03.09 11:53)

Sziasztok! Kaiser-re (At&t) win 6.5 letölthető valahonnan?? Esetleg valami szuper jó kis menü?... Én jelenleg Win6.1 használok SPB 3.5.3 Buil 9885 -el. Nekjem elég jól szuperál.. de sajna kicsit, néha, akadozik.

téma

(gibbon79, 2010.01.14 17:05)

vannak témák ehez a tipushoz? vagy valami témakészítő alkalmazás?

válasz

(Mimis, 2010.01.14 12:41)

Szia!

Lehet, hogy ez segíteni fog, próbáld ki.
Nekem helyrerántott egy Kaiser-t, mikor már azt hittem, hogy zúzdába fog menni. (elhasalt egyszer romfrissítés közben, és se előre, se hátra, csak 3színű kép).
Szóval próbáld ki, legfeljebb sikerül:
http://www.technet.hu/kaiser/20080525/htc_kaiser_wm61_-_a_rombadolt_alom/

Üdv

i.am.tegee@gmail.com

(Tegee, 2010.01.12 10:36)

Szervusztok,
lehet, hogy ti vagytok az utolsó mentsváram...
Egy kedves barátom, jószándéktól vezérelve ROM frissítést akart végezni a magyar T-mobilos HTC Kaiser tip. PDA-mon. "Természetesen" nem sikerült, azóta csak a három színű képetnyő jön be. Elvittem egy PDA szervízbe, ahol immáron egy hónapja pihenget a készülék. Ma felhívtam őket, ahol azt mondták nem tudják megcsinálni, mivel csak EREDETI magyar T-mobile-os ROM-ot lehet felrakni a gépre, mást egyáltalán nem tudnak rá rakni.

Ez igaz, vagy van valamiféle járható út?
Ha valóban csak eredeti ROM-ot lehet felrakni, akkor hogyan juthatok hozzá a magyar ROM-hoz?

Segítségeteket előre is köszönöm.

szarakodik minden

(siket, 2009.11.18 11:16)

Sziasztok!Valakinek a segítségét kérem!Nem vagyok otthol a témában annyira de vettem egy t-mobil-os MDA vario III-at!Windows 6.1 van rajta!De nem szuperál rendesen!Ha egy napig használom utánna mindig úgy tudom újra inditani h mikor ujraindítom akkor betölt a htc logóig aztán kiir alatta egy piros szöveget és fut tovább de minden beállításom elmegy és újra kell állítanom mindent!....A gépet azért szoktam újra indítani mert egy idő után a start menü nem jelenik meg teljes egészében és nem reagál ott semmire!...Valamikor előfordul h telefonálás után a képernyőm elsőtétedve marad és nem reagál semmire de ha hivást kapok közben azt nem jelzi ki de a másik félnél kicsörög a telefon!
ezek a tünetek szoktak előfordulni napias szinten!Valaki segítsen nekem h ez megoldódjon!Vagy maga a készülék teljesen tropa?
Elöre is köszönöm!
Üdv.:Siket

re ROM

(shomci, 2009.05.27 16:21)

hy, passz, 1 eve eladtam a gepemet, azota nem foglalkoztam vele...
kerdezz esetleg a http://pdaplus.info/ oldalon erdeklodj a forumban, szoktak segiteni, csak mindent irj le rendesen.

sok sikert!

TytN II ROM

(Zéger, 2009.05.26 22:00)

nekem nem jött össze ez az MTTY, mert ugyanugy bootloader módba marad a végén, a hardspl 99%-nál megállt.A régi trés ROM volt rajta vagyis még van.Hogyan tudnám helyrehozni?