Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ROM flashelés GYIK

 

(K: kérdés; V: válasz)

 

K: Mi az a ROM?

 

V: A ROM tartalmazza az operációs rendszert, és néha plusz programokat is, melyeket feltelepíthetsz a pda-ra. A legtöbb ROM mezei emberektől(fórumozóktól) származik, ők képesek szinte bármilyen kombinációt előállítani (programok, registy beállítások stb). Természetesen jól értik a dolgukat. Az úgynevezett "Ship" ROM-okat a gyártó, vagy szolgáltató (telefon szolgáltató) állítja elő, mely tartalmaza az operációs rendszert, a különféle beépített rádióhoz szükséges drivereket, valamint a bootloadert.

 

Fontos megjegyezned: Csak és kizárólag olyan ROM-ot tölthetsz fel a telefonodba, amelyik pontosan ahhoz a típushoz készült.

 

K: Mi az a bootloader?

 

V: A bootloader információkat tartalmaz a készülékedről. Nagyon hasonlít a PC-ken már jól ismert BIOS-hoz. A hivatalos bootloader bizonyos biztonsági rendszerrel is bír melynek neve CID-Lock (Carried-ID), amely nem engedi, hogy ún. főzött ROM-okat töltögess a telefonodba. Csak és kizárólag hivatalos ROM-ot/frissítést engedélyez flashelni. Tehát, ha főzött ROM-ot szeretnél feltölteni a PDA-dba, először is ezt a bizonyos CID-Lock-ot kell megszűntetned (CID-Unlocking), vagy megkerülnöd (Hard-SPL)(később bővebben).

 

Fontos megjegyezned: Ha egyszer úgy döntesz, hogy "CID-Unlock-olod" a PDA-dat, tudd, hogy ez azonnali garanciavesztéssel jár.

 

K: Mi az a Radio ROM?

 

V: The Radio ROM a PDA-d kommunikációs eszközeinek a drivereit tartalmazza(WiFi, BlueTooth, GSM, stb). Néhány ROM-nak egy, vagy több különböző Radio ROM-ra is szüksége van a tökéletes működéshez. A főzőmesterek az általuk legjobbnak vélt Radio ROM-ot szokták javasolni. A Radio ROM-ot az OPrendszertől függetlenül is fel lehet flashelni. Ahol ellenőrizni tudod, hogy neked milyen verziójú Radio-d van: Bökj a Start > Settings > System > Device Information-ra, vagy Soft Reset illetve bekapcsolás alkalmával láthatod ezeket az információkat a kijelzőn bootoláskor. 3 pirosbetűs sor közül az "R:"-rel kezdődő a Radio-d verziószáma. Letöltheted a legújabb Radio verziókat az xda-developers ingyenes FTP szerveréről: Uploads/Kaiser/Radio helyről. Cím: ftp.xda-developers.com Felhasználó: xda Jelszó: xda Installáláshoz töltsd le, bontsd ki egy mappába, és futtasd. Majd kövesdd az instrukciókat. A Radio ROM feltöltése semmiféle adatveszteséggel nem jár.

 

Fontos megjegyezned: Mielőtt bármilyen ROM-ot is feltöltenél a telefonodba, érdeklődj fórumokon!

 

K: Mit jelent a CID(-unlock)?

 

V: A legtöbb szolgáltató hozzáadta ezt a bizonyos Carrier ID-jét a készülékhez. Ez a CID azért lett létrehozva, hogy ne lehessen akármilyen ROM-ot feltölteni a PDA-bam csak és kizárólag a szolgáltató által kiadottat. Ha megpróbálsz flashelni más ROM-ot (nem szolgáltatótól származót), mely varázslóval segíti a flashelést (Tovább-Tovább-Flashelés), biztos lehetsz benne, hogy el fogja rontani a PDA-dat! (sokakkal megtörtént már, egyes esetekben súlyos tízezer forintos károk keletkeztek)

 

Nagyon fontos: Ahhoz, hogy főzött ROM-ot tölthess a PDA-dba, CID-Unlock-olni kell előtte a készüléket.

 

K: Mit jelent a SIM-Unlock?

 

V: Sok szolgáltató le akarja kötni ügyfeleit. Ezért zárolják a telefont más szolgáltatók felé. Ezt nevezzük SIM-Lock-nak. Ha szeretnéd a PDA-dat más szolgáltatóval (is) használni, ahhoz SIM-Unlock-olni kell a PDA-dat. Ezt azzal lehet elérni, ha kapcsolatba lépsz a szolgáltatóddal, és kérvényezed a függetlenítést. Olykor ez a procedúra ingyenes, máskor fizetned kell érte. Ilyen fizetős szolgáltatást nyújt a www.imei-check.com oldal. Használhatsz szabad felhasználású SIM-Unlocker programokat, amennyiben léteznek. Jelenleg a HTC Tytn II.-höz nem létezik ilyen alkalmazás.

 


K: Tönkre tudom tenni (téglásítani) a PDA-mat azzal hogy ROM-ot töltök fel rá?

 

V: IGEN! Viszont, ha pontról-pontra követed a főzőmester által leírt flash-elési lépéseket, akkor elég valószínűtlen hogy téglásítod a kedvencedet.

 

Fontos megjegyezned: Az ördög nem alszik, és mivel rengeteg apró dolgon el lehet csúszni, érdemes előtte mélyre ható vizsgálatot végezned (olvasni, olvasni, olvasni) főleg fórumokban, ahol mások tapasztalataiból is tanulhatsz.

 


K: A flashelésnek van hatása a garanciára nézve?

 

V: Igen, de ameddig a készülékedet újra lehet flashelni (nem tetted tönkre teljesen), addig fórumokban segíteni fognak visszaállítani az eredeti ROM-ot. Ilyenkor a garancia "érintetlen".

 


K: Mi van akkor, ha gyarapodnak a problémák az általam flash-elt ROM-mal?

 

V: Először is informálnod kellene annak a bizonyos ROM-nak a főzőmesterét a problémáról a fórumban (ahonnan letöltötted azt a bizonyos ROM-ot), amennyiben még másvalaki nem tette meg. Ilyenkor elkezdenek dolgozni a problémán, és valószínűleg elérhetővé válik a javítás a ROM-hoz. Előfordulhat, hogy megakadnak a javítás keresése közben. Próbálhatsz másik ROM-ot is.

 


K: Melyik a leg/jobb/gyorsabb/szebb... ROM?

 

V: Ezt a kérdést már sokan feltették, de senki se tudta jól megválaszolni. Valószínüleg mert nem is létezik ilyen ROM. Naponta jönnek ki új ROM-ok, különböző főzőmesterektől, különböző elvárású embereknek. Ha meg akarod tudni, hogy számodra melyik ROM lenne a legmegfelelőbb, akkor a ROM fórumában olvasd el a leírását, mely az alkalmazások listáját, registry módosításokat, bugfixeket, screenshotokat is tartalmazhat. Ezután már csak el kell döntened, hogy Neked melyik a legmegfelelőbb.

 


K: Nekem AT&T Tilt-em van. Miután feltöltöttem egy főzött ROM-ot, a Hardveres billentyűzetem nem jól működik.

 

V: Az AT&T Tilt készülékeknek más a billentyűzet kiosztása. Hogy ezt kijavíthasd, töltsd le a "tilt keyboard fix.cab"-ot. Megtalálhatod az xda-developers fórumban: Duttys Kaiser CAB Collection helyen.

 


K: Olyan kérdésem van, ami nincs leírva ebben a GYIK-ban. Mit csináljak?

 

V: Először is, próbálj keresni a fórumban, vagy a wiki-n (http://forum.xda-developers.com, http://wiki.xda-developers.com). Talán már meg is válaszolták a kérdésedet. Ha nem találsz választ, nyiss új topikot, és fogalmazd meg a problémádat minél konkrétabban. Mivel az xda-developers egy rendes társaság, biztos lehetsz benne, hogy megpróbálnak segíteni rajtad, amint lehet.

 

Fontos megjegyezned: A ROM cseréje garanciavesztéssel is járhat, ha elrontod vele a géped! Sem a "főzőmester", sem a fórum üzemeltetője, se ezen blog írója NEM vállal felelősséget az itt leírottakért. Ha ROM-ot akarsz frissíteni, az csak és kizárólag rajtad múlik, és ha valamit elrontasz, csak magadat okolhatod (valamit rosszul csináltál, nem jártál utána eleget). Segítséget kérhetsz, fognak is segíteni.

 

 

 

Bevezetés a ROM flash-elésbe

 

 

Ezek a lépések teszik lehetővé, hogy úgynevezett "főzött" (nem hivatalos) ROM-ot tölthess a PDA-dba, életedben először.

Jól figyelj!

 

Mivel a fordításom nem mindig szószerinti, az eredeti angol szöveget is meghagyom, későbbi, esetleges javítás céljából.

 

1. CID-Unlock-old a PDA-dat, kövesd az instrukciókat figyelmesen! Fórum topik:

pof's HTC Kaiser Hard-SPL v1 - CID Unlock & Flash any ROM to your device (4 free)

Csak egyszer kell végrehajtani PDA-nként!

Akár erről szóló videókat is nézhetsz:

 

1: CID-unlock your device by following the instructions at pof's HTC Kaiser Hard-SPL v1 - CID Unlock & Flash any ROM to your device (4 free)-thread This needs to be done just once per device. Additionally you may check persianowns Kaiser HardSPL Walkthrough Video. If you are running in a white screen running HardSPL, please read this thread.

 

 

Ha nem vagy jó angolból, akkor itt egy magyar leirás a CID-Unlock elvégzésére.

 

Hard-SPL (CID-Unlock) telepítés (ezt csak egyszer kell megcsinálni, hogy a lentiek működjenek!!!):

1. Töltsd le a Hard-SPL-t (Ha be van csomagolva, akkor pl 7-zip progival csomagold is ki, fenti link)
2. Dugd össze  a PDA-t a PC-vel, az Acitve Sync lássa a PDA-t. (Zöld ikon)
3. Inditsd el a Rom Update Utiliy-t a Hard-SPL mappából
4. A PDA három szinűre vált és egy feliratot fogsz látni rajta hogy húzd ki és dugd vissza (REPLUG) az usb kábelt. CSINÁLD!
5. A pda szürkére vált, pár másodperc múlva újraindul. Hard-SPL telepítve.

 

 Megjegyzés: a leirás xp-n lett tesztelve!

 

 

2: Az xda-developers fórumaiban keress olyan ROM-ot ami megtetszett, töltsd le, és ha szükséges tömörítsd ki egy mappába.

 

2: Search this forum for the ROM, you like to flash. Then download and, if needed, extract it.

 

3. Ellenőrizd, hogy a Radio ROM megfelelő-e a PDA-dhoz. Ha nincs róla információ, akkor ne is törődj vele, valószínűleg működni fog. Később természetesen tudsz újabb Radio ROM-okat feltölteni a PDA-dba, ha esetleg baj lenne vele. Szedd ki a MicroSD és SIM kártyákat mielőtt flashelnél!

 

3. Check, if your Radio-ROM matches the new ROM. If you don't find any information in the ROM's thread don't mind. You can update your Radio ROM later if you gain any problems.

 

4. Bizonyosodj meg afelől, hogy az akkumulátorod legalább 50%-os töltöttségen van, de inkább menj biztosra, és legyen 100%-on.

 

4. Make sure, your devices battery status is NOT LESS than 50%.

 

5. Csatlakoztasd a PDA-dat a számítógépedhez, és várd meg amíg az ActiveSync/Windows Mobile Device Center fel nem ismeri (zöld ikon).

 

5. Connect your device to your computer and wait until activesync/Windows Mobile Device Center recognizes it.

 

6. Elérkezett az utolsó lehetőséged arra, hogy lementsd a fontos filejaidat. A következő lépéssel minden adatod el fog veszni! (Ha meg akarod menteni az SMS/Email/Contacts -jaidat, használd az ingyenes PIM Backup programot.)

 

6. Last chance to synchronize and/or backup files. All files and databases will be deleted after performing the next step! (Optional: If you want to save your text messages and/or eMails, use a tool like DotFred's PIM Backup.)

 

7. Futtasd az .exe file-t amit letöltöttél (ez lesz a ROM flashelő varázsló).

 

7. Execute the .exe file you downloaded with the ROM.

 

8. Kövesd az instrukciókat, de még véletlenül se húzd ki az USB kábelt a PDA-ból ameddig a flashelés véget nem ér! (Használhatsz Laptopot is, az biztonságosabb)

 

8. Follow the instructions and DO NOT disconnect your device until flashing is finished.

 

9. Amennyiben a program jelezte, hogy készen van a flashelés, húzd ki a kábelt a PDA-ból. (Ha útközben elakadtál, vagy error-ba futottál, ne csinálj semmit, csak kérj segítséget a fórumon)

 

9. Disconnect your device from your computer.

 

10. Az ActiveSync/Windows Mobile Device Center partnerségét a PDA-ddal meg kell szüntetned, azért mert szegény azt hiszi, hogy az új ROM-mal rendelkező PDA nem ugyan az mint a régi (-_-). A partnerség törlése csak szétkapcsolt állapotban lehetséges. (Ha meg akarod változtatni a PDA-d megjelenő nevét, akkor bökj a Start > Settings > System > About > Device ID helyre. Változtasd meg a nevet, és Ok-ézd le.)

 

10. You need to delete the old activesync/Windows Mobile Device Center partnership, because it thinks, your device is not the same as before... and it is right ^^. Deleting an old partnership is only possible, if the device is not connected. (Optional) If you want to change the name of your device, do that now by clicking Start > Settings > System > About > Device ID. Enter the new name of your device and click on Ok.

 

11. Kapcsold össze a PDA-dat a gépeddel, hozz létre új partnerséget, és szinkronizálj. Használhatod a PIM Backup programot az SMS/Email/Contacts adatok visszatöltésére.

 

11. Connect your device to your computer, create a new partnership and synchronize. Then configure your device to your needs and if needed install additional software.

 

Gratulálok, sikeresen feltöltötted az új szoftveredet a PDA-dba!

 

Fontos megjegyezned: A ROM cseréje garanciavesztéssel is járhat, ha elrontod vele a géped! Sem a "főzőmester", sem a fórum üzemeltetője, se ezen blog írója NEM vállal felelősséget az itt leírottakért. Ha ROM-ot akarsz frissíteni, az csak és kizárólag rajtad múlik, és ha valamit elrontasz, csak magadat okolhatod (valamit rosszul csináltál, nem jártál utána eleget). Segítséget kérhetsz, fognak is segíteni.

 

 

 

MTTY - Hogyan hozzuk helyre az elrontott ROM Flashelést

 

 

Fontos megjegyezned: A ROM cseréje garanciavesztéssel is járhat, ha elrontod vele a géped! Sem a "főzőmester", sem a fórum üzemeltetője, se ezen blog írója NEM vállal felelősséget az itt leírottakért. Ha ROM-ot akarsz frissíteni, az csak és kizárólag rajtad múlik, és ha valamit elrontasz, csak magadat okolhatod (valamit rosszul csináltál, nem jártál utána eleget). Segítséget kérhetsz, fognak is segíteni.

 

Egy bizonyos MTTY nevű alkalmazással helyre tudod hozni (a legtöbb esetben) a készülékedet úgy, hogy törlöd a FAT tábláját, ha véletlenül elrontottad a flashelést.

 

Ha megáll a flashelés 85 % környékén, akkor örülni fogsz, hogy használhatod ezt a kis programot!

Ez az eljárás kisegíthet a bajból, jól figyelj:

1. (A PC-den) Le kell állítanod az ActiveSync nevű programot. Ezt a Task Managerből (Ctrl+Alt+Delete együttes lenyomása) teheted meg. Ezt a két alkalmazást kell leállítanod:
rapimgr.exe és wcescomm.exe


2. Csatlakoztasd a készülékedet az USB kábellel a géphez.

3. Futtasd a MTTY-et és válaszd a WCEUSBSH001 -t a 'PORT'-nál (ha nem mutat semmit, akkor nem állítottál le minden szinkronizálási folyamatot a gépeden)


4. Írd be: "set 14 0" idézőjelek nélkül, persze. Ez megmondja a bootloadernek, hogy bootolja be az Oprendszert reset után.


5. Írd be: "task 28" ez leformázza a készülékedet.


6. Írd be: "task 0" ezzel újraindítasz.


7. Húzd ki az USB kábelt a gépedből, és manuálisan Reset-eld, ha nem tette volna meg magától.Óvatos ROM flashelést kívánunk! :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rom keresés

(fekete, 2008.09.24 17:51)

Szia! Kaiser wm6.1
ROM 3.29.710.1 WWE
Datum 05/16/08
Radio 1.65.16.25
Protokoll 25.83.40.02H
Ezt a verziot keresem mert ezzel kaptam a kütyüt de nem lelem sehol,mintha nem is létezne ilyen:)Szeretném lecserélni a romot wm6.0-ra de gari miatt elötte szeretném biztonságban tudni valahol a jelenlegit.Xda serverén sasoltam e club nem enged semmit letölteni max arab nyelvet nekem:)lécci valaki help :)

re re unlock

(kerdezo, 2008.08.19 14:22)

THX, minden OK.

re: unlock

(pulyka, 2008.08.17 20:21)

CID unlock akkor kell ha uj ROM ot (oprendszer) akarsz feltenni, ami nem gyari HTC-s (ilyen csak 2 van asszem)

ha csak siman gyarilag+programokkal akarod hasznalni, ahhoz felesleges a hard spl (CID unlock)

megnezni ugy tudod, h beteszed bootloader modba a gepet (kamera hosszan, majd reszet gomb 1-2 masodpercig, mikozben nyomod a kamera gombot)
ilyenkor 3 szinu kijelzo fog megjelenni, rajta szamokkal.
ha nincs odairva h "olipof", akkor gyari SPL.-ed van, azaz nincs CID unlockolva a geped.

udv

unlock

(kerdezo, 2008.08.17 00:18)

A CID-Unlock minden esetben kell?
Ha nem, hogyan lehet ezt megtudni. Lekérdezni, hogy kell-e?

re: kerdes

(pulyka, 2008.08.15 11:11)

hali
a hard spl az csak a bootloader, ha felteszed az eredeti rom megmarad, es akarmilyen masik romot feltehetsz. viszont a gari ugrik. (persze vissza lehet allitani a gyari allapotokat:) )

kérdés

(csucsu, 2008.08.05 21:58)

Ha a hard spl-t rátöltöm, attól még az eredeti ROM rajta marad vagy egyből törlődik?

re: végül

(pulyka, 2008.06.28 21:57)

hat sajnalom:(
remelem legkozelebb tobb szerencsed lesz:)
udv

végül...

(zseko, 2008.06.28 21:53)

Na, nem jutottam végül is vele semmire. Sztem hardver gond (is) lesz, néha rendesen lehetett hallani, hogy kattog benne valami. Visszatettem az angol T-mobile szoftvert, pár újraindulás után bejött a win, végigment a képernyőkalibrálás, majd feltette a T-mobile-os cuccokat-témákat, azután újraindult.. azután újraindult.. azután... :)
Szóval nem ment, visszavittem a gyereknek.
Azért köszi a tippeket.

re: re:

(pulyka, 2008.06.18 22:17)

varjal..
ez itt elvileg htc kaiserre valo..
a hard spl is meg minden ami le van itt irva.
elvileg meg se kene probalni ezeket a dolgokat egy tok mas gepen alkalmazni mert abbol nagy bajok szarmazhatnak:S

xda-developers.com oldalon keresd ki a mda compact II topikjat a forumbol, es ott kerdezd meg
mondjuk angolul kell tudni.
de valoszinu h mas is talalkozott ezzel a jelenseggel, es lesz gyogyir ra. amennyiben szoftver a gond.

jobbat nem tudok javasolni:S

re: re:

(zseko, 2008.06.18 22:13)

Nem vario, MDA compact II.
Eddig nem sikerült találni "eredeti" szoftvert (nem is tudom melyik lenne az), az angol vagy a német T-Mobile oldaláról szedtem le hivatalosat. Bár állítólag magyarországon nem támogatják csak a régi AKU2.x verziót az új AKU3.3-at nem. Viszont a régi már nem megy vissza. Az újat vagy a Johnnnny félét rá tudom tenni.
A bootloader módban csak az spl-ipl számot írja ki, meg az usb-t, ha rádugom.
Egyébként időnként kattog vagy pattog benne valami, olyan mint egy relé, vagy az újabb mobilokon az autofokusz hangja.
Az a gáz, hogy haverom akarta volna megvenni ismerősétől, csak elhozta nekem mert nekem is pda-m van (nem régóta), és hogy töröljünk le mindent, hogy üres legyen. De már amikor behozta ugyanez a jelenség volt.
A led is, felteszem töltőre, és vagy elkezd világítani, vagy nem. Most azóta is be van kapcsolva, újraindul random időnként, aztán most kb. 30 perce bejött rajta a windows mobile felirat, töltött, de újraindult. Na mindegy, még csak nem is annyira nekem lesz kellemetlen, hanem a havernak mikor visszaviszi..

re:re: nem megy

(pulyka, 2008.06.18 21:34)

aha szoval tmobile mda vario 3?

azt kene csinalni, hogy megkeresed az eredeti tomobilos szoftvert(vmelyik forumban talan van dumpolt verzio), es feltoltod neki bootloader modbol (3csikosbol).

3 csikos uzemmodban mit ir?
van ilyen szoveg h "olipof"?
ez azt jelentene h cid unlockolt.


egyebkent ha gyari szoft van rajta, akkor vidd vissza gariba, valszeg elcseszodott vmelyik csip..
(vagy azt tudom meg elkepzelni, ha eljut a kalibralasig h az akksija zarlatos (nem azott be? ) es azert restartol, vagy esetleg a backup battery cseszodott el.)

ilyenkor alaplap csere van. ha garis akkor megusztad
ha nem, az nagy szivas:( az alaplap nagyon draga sajnos:(

annyira nem vagyok melyen a temaban h a MTTY-vel segithessek. ahhoz szakember kene, meg ugy altalaban vigyazni kell vele, mert siman tonkre teheted a gepet vele megjobban.

re:re: nem megy

(zseko, 2008.06.18 21:25)

Bekapcsolni be lehet, látom a soft verziószámokat, bejön a bootloader mód is, ha usb-re dugom, akkor látja, kiírja a sarokba, hogy usb, a led.. az hol világít, hol nem. Folyamatosan újraindul (már épp ha be nem fagy), néha "csíkosra" fagy a kijelző (mint a vonalkód). Felfrissítettem a legújabb szoftra amit találtam (azt olvastam neten, hogy segít/het/). Eddig 3x jutott el a képernyőkalibrálásig (3 nap alatt..), aztán az extend-ek telepítésekor befagyott.
Ja!, ez nem Kaiser, hanem a T-mobile-os MDAc2.
Tehát már mikor megkaptam ilyen volt, úgyhogy a cid unlock-ról nem tudok semmit - de valszeg nincs, mert a jonnnny soft (amit ajánlottak feltenni) azt írja hogy cid-locked.

re: re: nem megy

(pulyka, 2008.06.18 20:11)

hat amikor forditottam, akkor meg az volt az oldalon amit most itt magyarul latsz.
azota lehet h valtoztattak rajta, ezt mar nem figyeltem.

mik a tunetek?
bekapcsolni be lehet?
bootloader mod bejon?
onnan se kep se hang?
usb-re ha radugod azt eszleli? led vilagit?

mitol lett ilyen?
valaki megprobalta felflashelni cid unlock nelkul?

re: re: nem megy

(zseko, 2008.06.18 19:41)

Hát lehet hogy sima fordítás, de ott pl. "set 16 0"-t és "task 8" at írnak :) Igaz a progihoz mellékelt txt-ben ez van mint itt. Viszont a WCEUSBSH001 nem jelenik meg, csak sima USB.
A telcsit ismerős adta, lehet-e kezdeni vele valamit (nem indul el, csak újraindul - ha ki nem fagy - mindig). A pdaplus-ról + más oldalról jutottam ide..

re: nem megy

(pulyka, 2008.06.18 19:22)

hat a linken az angol verziot megtalalod.
ez csak egy sima forditas..
egyebkent ha nem rontottal el valamit nagyon, akkor nem kell ehhez a modszerhez nyulni.

pdaplus.info-n kerj segitseget.
udv

nem megy

(zseko, 2008.06.18 19:18)

Hát ez az MTTY progi nem működik. Mást írsz itt te, mást írnak a belinkelt oldalon, a progi meg hibát ír ki a task parancsra...